Folk, der har briller eller kontaktlinser, siger typisk, at de er enten langsynet eller nærsynet. Måske har du selv en mistanke om, at du er enten langsynet eller nærsynet og derfor bør have briller. Men hvad er langsynethed? Det kan du få mere at vide om ved at læse videre.
Sådan er det at være langsynet
Der er en række faktorer, som indikerer, at en person er langsynet. Der er eksempelvis disse tegn og symptomer:
- Personen har svært ved at se ting klart, der er helt tæt på. Synet er i stedet sløret og uklart
- Personens øjne bliver trætte og anstrengte, når øjnene skal fokusere. Det kan være ved for eksempel læsning
- Personen overkompenserer, når vedkommende skal stille skarpt på ting samt ved fokusering. Dette udløser hovedpine
- Personen oplever smerter eller en brændende fornemmelse i øjnene
Hvis du kan nikke genkendende til disse symptomer, bør du få foretaget en synstest hurtigst muligt. Derved kan du få svar på, om du er langsynet, eller om det skyldes noget andet. Derudover kan du få hjælp, så du igen kan se ting tæt på samt slippe for hovedpine og irriterede øjne.
Symptomerne på langsynethed kan variere i styrke alt efter personens synsfejl, alder og hverdag. Er det et barn eller et ungt menneske, kan deres øjne ofte helt eller delvist kompensere for langsynethed.
I takt med at en person bliver ældre, bliver øjets evne til at stille skarpt tæt på dårligere. Det er grunden til, at en del mennesker oplever, at tegn og symptomer på langsynethed bliver værre og tydeligere med alderen. Hvis det at være langsynet er relateret til alderen, bliver det kaldt for alderssyn.